Vad händer i en valpkull? – Vecka 6

Det är ljuvligt att se valparna när de sover, för nu är aktiviteten en helt annan när de är vakna. Saker utforskas med deras munnar, de tuggar, gnager och smakar. De små valptänderna är sylvassa och det känns i händer och fötter när man ska smyga till sig lite gos.

img_4248

Bara smaka lite….

Vi lovade att berätta lite om de andra hundarna i hushållet förra veckan. Rita, en labrador tik på 3 år, Hamlet som är en cavalier king charles är 4 år och så har vi den lilla busungen Annie som är en labradortik på 5 månader.

Duffy tillåter Annie att vara med valparna så mycket hon vill, här är det kennelmamman som sätter stopp så att inte Annie går upp i varv. Annie älskar när alla valpar slänger sig på henne, hon lägger sig ner på rygg, och trots sin låga ålder så känns det som hon förstår att de är ömtåliga. Här kan man se att en hund som leker med valpar, unghunar, försiktiga hundar eller små hundar väljer att ”självhandikappa” sig. Det innebär att gör sig mindre farliga genom att lägga sig och helt enkelt vara mer försiktiga i sin lek, allt för att bjuda in till samvaro.

15085482_1542274402456336_7274548304634155367_n-2

Annie bjuder på samvaro.

Hamlet är också välkommen in, men han är inte intresserad. Han kan lukta av en valp som är utanför valphagenen, men håller sig annars utanför. Rita däremot är inte lika välkommen tycker Duffy.  Hon visade redan från början att hon blev orolig om Rita ville vara med. Hon gick och övervakade varje steg, vilket gjorde att kennelmamman valde att ge Rita andra sysslor i hushållet, då Duffy inte kändes bekväm i situationen.

Materialet i valphagen byts ut regelbundet. Allt från leksaker i olika former och material till föremål som papplådor, tunnlar, metallföremål, petflaskor, trälådor och diverse plastsaker m.m. Även rörliga leksaker har valparna fått utforska. Allt efter noga övervakning så inga olyckor sker.

image

Lilla gul är nyfiken.

Något som märks tydligt är att om valphagen berikas med nya föremål blir det mycket lugnare mellan valparna. De leker ihop med varandra och utforskar leksakerna tillsammans. Detta gör att leken blir lugnare då de inte använder tänderna på varandras kroppar lika mycket.

Valparna får komma ut och äta sin mat själva, men även tid för omvårdnad, kel och uppmärksamhet försöker man få in för varje valp dagligen. Det är bra att det finns fler personer i hushållet som kan ge de små uppmärksamhet. Duffy behöver också egen tid, efter att tagit hand om alla valparna så behöver hon nu få komma ut på sina egna promenader. Även extra näring och mat ges fortfarande till henne.

Valparna är morgontrötta minsann, och i veckan fick de väckas för matning halv åtta. Allra värst är fröken Blå som nästan sov sig igenom frukosten en dag. Först när kennelmamman kallade med kontaktljudet blev det liv i henne. Ibland struntar hon i de andras lek och tar sig en tupplur på egen hand.

 

 

Senaste

Behöver jag massera min hund?

Ensamhetsträning

Påverkar Covid-19 våra valpar?

Swish

Mest lästa

Epigeni…..vadå för nåt?!?

Valpbitning – kunskapen om bithämning

Min hund dominant, eller?

Självkontroll – vad kostar det?

Inlärning och känslor

Slumpmässiga

Ny övning massage!

Vi provar reflexer!

Ny övning!

Ny övning ute idag


Kategorier

Månadsarkiv


Sociala medier

social_icon_instagramsocial_icon_youtubesocial_icon_facebook