Vad händer i en valpkull? – Vecka 5

Tänk att vi redan har kommit till vecka 5! Det märks att valparna uppfattar mer och mer av sin omgivning och varandra. Vissa skillnader i deras temperament börjar märkas, men det kan också komma att ändras på några dagar.

När det är matdags och kennelmamman kallar på dem, trängs de om uppmärksamheten. De matas 2-4 valpar i taget och alla har sin egen skål. Detta för att minska stressen vid matning och alla får äta sig mätta. Fyra mål om dagen ges nu till valparna.

Duffy står upp när hon diar, de sylvassa tänderna har satt sina spår. Hon har även morrat när någon valp vill ha mjölk när hon anser att det är över för tillfället.  Om de inte lyssnar kan de få en puff av henne. Det är intressant att se Duffy när hon hör ljud hon inte förstår från valparna.  Då springer hon dit och kollar, var det bara syskongnabb går hon därifrån. Om någon i familjen sitter med en valp i knät kan hon bli stående vid valphagen och se fundersam ut, tills personen visar henne att de har valpen. Då går hon ut ur rummet igen och verkar nöjd med att ha fått informationen.  Detta har hänt vid ett par tillfällen.

Alla valpar är redan sålda och under denna vecka var valpköparna välkomna att hälsa på. Valparna gillar den mänskliga kontakten riktigt mycket vilket är glädjande. De är inne i socialiseringsfasen och har fått träffa barn, kvinnor och män i olika åldrar och storlekar.

15095659_1542998095717300_2686669721803222384_n

Sotaren var på besök, han bjöds på kaffe och macka. I gengäld fick valparna en helt ny doft som erfarenhet.

15056495_1537624332921343_8309859289836336189_n

Bättre än så här blir det inte både för Agnes och valparna.

Viktigt är att valparna får bra erfarenheter av dem som kommer och hälsar på. Redan nu kan en tråkig upplevelse av till exempel barn läggas på minnet av valpen. Doft är hundens starkaste sinne,  så vad vet vi om kopplingar som valparna gör via doft av oss människor?  Åter igen, lagom med stress är nyttigt men för mycket kan vara skadligt. Vad som är för mycket eller för lite får man avgöra i respektive valpkull.

Bajsprov från valparna har nu skickats upp till SVA Statens veterinärmedicinska anstalt, för att kolla så det inte förekommer mask.

Valpen som utmärkte sig denna vecka blev den röda igen! Han gick från att förra veckan vara betraktaren till att denna veckan vara en av de stora busungarna. De är uppenbarligen slut på att sitta och betrakta i hans liv för tillfället.

De andra hundarna i kenneln har varit riktigt bra resurser för Duffy och valparna, det ska vi berätta mer om nästa vecka.

Senaste

Behöver jag massera min hund?

Ensamhetsträning

Påverkar Covid-19 våra valpar?

Swish

Mest lästa

Epigeni…..vadå för nåt?!?

Valpbitning – kunskapen om bithämning

Min hund dominant, eller?

Självkontroll – vad kostar det?

Slumpmässiga

Ny övning!

Nyhet! ny modul massage

Alva och miljölistan

Nu kan du gå kurs i DogEductus!

Nya övningar!


Kategorier

Månadsarkiv


Sociala medier

social_icon_instagramsocial_icon_youtubesocial_icon_facebook