Nu är det varmt igen, dagarna vi väntat på. Värme kan vara farligt för våra hundar och leda till värmeslag. Vi som hundägare ser till att inte lämna våra hundar i varma bilar, men det är inte bara varma bilar som kan orsaka värmeslag.
Hur reagerar våra hundar på värmen? Olika raser och även individer är olika känsliga för värme. Jag har själv tre hundar av samma ras – men dom reagerar väldigt olika på värme. När det gäller träning/motion verkar min äldsta inte påverkas alls, hon är precis som vanligt även när det är väldigt varmt ute. Mellantjejen däremot är enormt känsligt och har fått värmeslag av ett ganska lugnt träningspass på 2 minuter.
Hundarna som börjar bli varma börjar ”hässja” tungan hänger ut och de börjar flåsa. De börjar andas häftigt och flåsandet hjälper att kyla ner kroppen. Vi människor reglerar värmen genom att svettas, då vi har svettkörtlar över hela kroppen. Hundar svettas genom tassarnas trampdynor men de har en mindre betydelse för att reglera värmen.
När det är varmt ute undvik:
- att lämna hunden i bilen (en självklarhet…)
- cykla på varm asfalt
- motionera hunden under dygnets varmaste timmar
- träna din hund i värmen
Symptom på värmeslag :
Hunden hässjar kraftigt. Den flåsar då med vidöppen mun så du ser tandköttet och sträcker ut tungan maximalt .
Hunden lägger sig utsträckt på marken och letar efter svalare ytor att ligga på, pressar magen och buken mot marken för att svalka blodkärlen.
Vinglig gång.
Kraftigt röda, torra röda slemhinnor i munnen. De bleknar när hundens kropp går in i chock.
Hunden dreglar kraftigt.
Får hög feber. Hunden ligger normalt på 37,5-39 grader. Ta tempen med jämna mellanrum, så du vet vad din hunds normala temp ligger på. Om hunden hamnar över 39 grader, börjar det bli farligt. Gränsen för vad hundens organ klarar av är strax över 42 grader.
I allvarliga fall kräks hunden och kan få blodiga diarrerer eller helt enkelt falla ihop på promenaden.
Åtgärder
Kontakta veterinär omedelbart.
Få ner kroppstemperaturen på hunden. Blöt kalla handdukar och lägg i ljumskarna, tassarna och runt halsen på hunden.
Blöt sedan ner hela hunden med vattenslang eller med hinkar.
Tvinga inte i hunden vatten i munnen, då det kan hamna i lugnorna.
Låt hunden ligga på sidan och blöt försiktigt ner tungan.
Kyl inte ner hunden för snabbt eller för kalltvatten. Vid t.ex. isbad får hunden lätt kramp vilket hindrar nedkylningen istället kan kroppen chockas.
Har värmeslaget fortskridit länge, kan hunden behöva dropp, syrgas – då inre organ kan ta ha tagit skada, så se till att kontakta veterinär i alla lägen – även om du själv lyckas häva värmeslaget!
Våra hundar kan behöva att ta semestern från värmen, de trivs bäst där de finner skugga och gärna ett svalt underlag att ligga på. Bjud gärna på en dusch eller bad de riktiga varma dagarna.
Elin