Nu har vi levt med Covid-19 i mer än ett år, många har tagit tillfället att skaffa den där kompisen man har väntat på. Den som köper valp nu behöver tänka extra mycket på hur vardagen kommer att se ut när livet återgår till det mer normala igen. Det är även viktigt att fundera på vilken personlighet valpen man har skaffat har.
Just nu har vi inga problem att ta hand om våra valpar om vi är hemma och arbetar. Men om livet inte ser ut så om några månader är det ”superviktigt” att ta tillfället i akt att träna ensamhetsträning nu. Denna träning tar tid att träna och bygger på att valpen känner sig trygg och säker och har ett förtroende för att vi kommer tillbaka. Beroende på vilken individ som flyttat in just hos dig, behöver vi alla olika lång tid att träna ensamhet.
Det kan också vara bra att redan nu börja kolla efter dagis, dagmatte, familj eller släkt som kan hjälpa till när vardagen är tillbaka i det normala igen. Framför allt kan vi inte förvänta oss att vår valp som nu blivit äldre ska klara ensamheten utan träning.
Socialiseringen av våra valpar har också blivit lidande av covid-19 då vi inte får lika många besök i hemmet. Har vi en självsäker, utåtriktad valp är det inte ett stort problem. Men om vi har en reserverad, blyg eller orolig valp gentemot människor kan det bli problematiskt. Valpen får inte möjligheten till de vardagliga besöken när det kommer vänner, personer på middag eller fika, när hantverkare är i huset/lägenheten m.m. Detta gör att det kan bli överväldigande för valpen när någon väl kommer. När vi hälsade innan covid så kramades vi, sträckte ut handen, la en hand på axeln och stod nära, idag håller vi avstånd. När vi går fram och är nära personer så signalerar vi till vår valp att de här personerna är trygga att ta kontakt med. Individer som är mer osäkra kan uppfatta avståndet som fara. De har också fått träffa människor med munskydd, vilket kan göra att vi människor blir svårlästa för både små och stora hundar.
Naturligtvis är det också positivt genom att människor nu frågor om det är okej att gå fram och hälsa på våra valpar när vi är ute. Innan covid så hann man ofta inte få frågan innan någon var framme vid vår valp.
Så fundera på:
- Hur mycket ensam kommer vår valp vara om några månade
r?
- Hur länge behöver valpen vara själv?
- Var ska den kunna vara själv?
- Hur är vår valp mot män, kvinnor och barn?
- Vad har min valp inte fått möjlighet att uppleva under covid-19, som den annars fått?
- Hur är just min valp i sättet, någon oro, rädsla?
Hjälp din hund att göra rätt genom att ha rätt förväntningar på just din hund. Träna även under ”tröskeln” vilket innebär att du låter din hund lyckas. Se till att få många tillfällen där du inte får någon reaktion alls, ofta har vi för bråttom att komma fram till målet vilket gör att vi går för fort fram i träningen. Att bygga en bra känsla tar tid!
Om några dagar publicerar vi inlägget Ensamhetsträning valp i bloggen. Vill du ha mer information, tips och idéer om hur du kan gå tillväga för att ensamhetsträna – checka in på vår blogg snart igen!