Drar din hund runt dig på promenaderna? Blir du frustrerad och irriterad på din hund som inte kan uppföra sig? Varför kan den inte bara gå lika lugnt och fint som grannens hund? Känner du att du skulle behöva lite hjälp, tips och inspiration för att börja träna hundens koppelbeteende? Eller har du kanske precis fått hem en liten valp och vill lägga bra grunder innan problem uppkommer?
Då vill vi tipsa om DogEductus färdiga minikurser eller ”planeringar” som vi har valt att kalla dem.
Planeringar är färdiga upplägg med praktiska övningar och teoriavsnitt som du kan använda för att träna just det ni behöver. Planeringarna kan användas som inspiration till kursupplägg för er som är instruktörer, men fungerar även alldeles utmärkt för dig som vill träna din egna hund. Eller varför inte arbeta utifrån er träningsgrupp?
DogEductus har en planering för koppelgående med valpar och en planering för vuxna hundar. I detta inlägg använder vi dom som exempel och presenterar våra tankar kring koppelträning.
Låter det intressant? Abonnera då på DogEductus! Planeringarna tar du nämligen del av som abonnent hos oss. Följ hela planeringen som den är eller byt ut några av övningarna som du tycker passar bättre genom att söka fritt i vår stora övningsbank. De färdiga planeringarna finner du under knappen Kurs/Plan.
Varför är koppelträning så svårt, men samtidigt så viktigt?
Tyvärr så kan ett dåligt koppelgående kan förändra våran sinnesstämning på några
minuter och ibland rent av på några sekunder!
Ofta väcker det även känslor av frustration, irritation, ilska och stress m.m. hos oss och vår hund.
När allt stämmer finns istället känslan av glädje, stolthet, lugn och tillfred
ställelse, med oss. Ett bra koppelgående är inte bara viktigt för att hunden ska slippa streta och dra utan det kommer även att förstärka en bra relation mellan oss och hunden. Vi blir mer samspelta och harmoniska då aktivitetsnivån och stressen minskar hos hunden och vi får mycket lättare att kommunicera med vår hund. För hunden finns det dock inget naturligt att gå i ett koppel! Detta är något vi måste lära hunden, vilket gör att vi bygger samarbete mellan oss.
Att få hunden att gå lugnt i kopplet kan du få hjälp med av DogEductus färdiga planering. Abonnera och stärk på så sätt er relation!
Glöm inte alla hundar är olika och vad den ena hunden behöver träna på för att få ett tillfredställande koppelgående behöver inte den andra träna.
Tänk dig att du är ute och går med din hund som drar i kopplet. Plötsligt så går kopplet av! Var är din hund då? Vid din sida? Nosar på närmaste fläck? 200 m bort från dig eller springer den fortfarande? Det kanske inte alltid är kopplet som problemet utan att det finns andra behov hos hunden som vi också behöver se över.
Olika hundar har olika lätt för att gå i koppel
Det finns flera faktorer som spelar in när vi ska lära våra hundar gå i koppel. I huvudsak kan vi dela upp dem i ålder, ras och personlighet.
Ålder
En valp klarar bara av att hålla koncentrationen några sekunder, din valp klarar omöjligt av att gå en hel promenad i slakt koppel. Eller så är du en av dem så har fått den där valpen som bara finner sig i att promenera lugnt. Men dom valparna är väldigt ovanliga! Desto äldre din hund blir desto längre kan den hålla koncentrationen och klara av att gå. Större hundraser är vuxna först vid 3-4 års ålder. Hjärnan på din hund är färdig vid 2.5 år. Det brukar jag tänka på när jag har fått en sådan där typisk unghund som jag undrar varför just jag fick….
Ras
En gång i tiden avlade vi våra hundar till att uppfylla ett syfte så som att användas till jakt, vall, vakt, drag m.m. Det innebär att våra olika raser kommer med varierande egenskaper och intressen.
Till exempel så är spanielrasen avlad för att stöta vilt och zick-zackar sig runt på marken för att finna vilt. Detta ser vi också hos vissa individer när vi ska gå med dem i koppel, istället för att spanieln går rakt fram så zick-zackar den fram och tillbaka framför våra fötter.
Tar vi en vallhund som ett annat exempel så kan det bli mycket om hela familjen följer med på promenaden eftersom de gärna vill hålla koll på alla. Så om barnen springer och upptäcker naturen, kan det bli jobbigt för en vallhund som gärna vill att alla ska vara samlade.
Personlighet
Hur mycket är arv och hur mycket är miljö? Den frågan går inte att svara på helt. Men det jag däremot vet är att vissa individer är mycket känsliga för vad som sker runt omkring. Vissa individer kommer med mer reaktivitet än andra. Jag tror inte att detta är något vi planterar hos vår hund. Däremot bör vi med en sådan individ, träna mer noggrant på lugn och ro, så att vi lättare hittar en balans i vår reaktiva hund. Arbetar vi med att få en lägre aktivitetsnivå på promenaderna så kommer vi samtidigt göra hunden mindre känslig för olika störningar som hunden kommer att träffa på under promenaden.
Fler planeringar
I DogEductus finner du flera planeringar (minikurser) inom olika områden, inte bara koppelgående. Vi kommer framöver presentera dessa i bloggen. Vi vill hjälpa hundägare att få en harmonisk vardag och en bra relation med sina hund. Då DogEductus inte har några bindningstider kan du vara medlem så länge som det passar just dig. När du säger upp ditt abonnemang och åter vill göra det aktivt, finns allt som du tidigare gjort sparat. Du tränar när var och hur du själv vill.
Mycket nöje!
Catta