Hund i Harmoni

DogEductus har glädjen att presentera Anna på Hund i Harmoni. Anna kommer visa oss övningar som berör hundarna och skapar lugn. Läs om den viktiga beröringens fördelar i Annas blogginlägg.

Mitt namn är Anna Skog och jag är diplomerad hundmassör och laserterapeut sedan år 2003. Jag har utbildats och diplomerats vid Axelson Animal Massage School och gått laserutbildning samt Hill’s hund- och kattfoderkurs. Jag har slutfört och diplomerats i Avancerad Hundsjukvårdskurs på Canis Academy.
Jag har en mottagning med hundsim i Kungsbacka (strax söder om Göteborg) samt arbetar varannan tisdag på Hundens Hus i Göteborg där jag även håller hundmassörutbildningar. Jag behandlar och rehabiliterar skador med bl a massage och lågeffektslaser. På praktiken simtränar jag många hundar i rehabiliteringssyfte eller som kompletterande träning och friskvård. Till min hjälp vad gäller friskvården har jag några duktiga kollegor.

Jag håller regelbundet föreläsningar och kurser i hundens friskvård och i hundmassage för hemmabruk.

Lugnande beröring

Beröring och Kroppskontakt är grundläggande, naturliga behov och måste tillfredsställas för att individen ska må som bäst. De här behoven blir starkare ju mindre individen får av dem och blir de inte uppfyllda hos de allra yngsta tycks de finnas kvar hos individen i vuxen ålder och går aldrig att tillfredsställa fullt ut. Forskning har bekräftat dessa resultat och visat hur den nära kontakten utgör ett skydd, en trygghet och har en lugnande, stressdämpande inverkan på nervsystemet. Dessutom verkar beröring och kontakt stärka de psykologiska banden mellan individer i en grupp eller  familj mellan unge och förälder.

Endorfiner och oxytocin
En del av den positiva upplevelsen av närkontakt består av frisättning av endorfiner, en morfinliknande substans som kroppen producerar och som bl a har en lugnande inverkan. Även signalsubstansen oxytocin som gör att man upplever behagliga känslor, ökar bl a vid närkontakt, massage och smekningar. Det sker hos alla, unga som vuxna och hos både unge och mamma under digivning.
När en person ex smeker en hund dämpas inte bara puls och blodtryck hos personen utan även hos hunden. Hundar som upplevs som reaktiva, ”på spänn”, stressade, oroliga etc kan svara väldigt bra på två lugna händer som håller på eller runt deras kroppar. Ibland kan ett hårdare tryck vara mycket mer lugnande än en alltför lätt beröring som snarare kan ”trigga igång” en rastlös själ. Att kombinera den lugna beröringen med en medveten andning kan vara en mycket fin övning för såväl hund som ägare och många märker skillnad i stressnivå hos hunden efter bara några gånger.

Senaste

Behöver jag massera min hund?

Ensamhetsträning

Påverkar Covid-19 våra valpar?

Swish

Mest lästa

Epigeni…..vadå för nåt?!?

Valpbitning – kunskapen om bithämning

Min hund dominant, eller?

Självkontroll – vad kostar det?

Inlärning och känslor

Slumpmässiga

Nya övningar i Övningsbanken

DogEductus presenterar Monica Broman

Nya GDPR lagen

Balansboll – ny modul på DogEductus

Fler övningar i massagemodulen


Kategorier

Månadsarkiv


Sociala medier

social_icon_instagramsocial_icon_youtubesocial_icon_facebook