Tillbaka

Leta djur

DogID: 458

Att hunden får lära sig att leta mjukisdjur som är ett roligt nosarbete men framförallt en utmärkt sinnesstimulerande övning för en annan person. Genom att hunden buffar och nosar så kittlas det gott men kan också öka kroppskännedomen.

Huvudgrupp: Aktivering
Undergrupp: Trix
Svårighetsgrad: Medel
Taggar: Gästtränare, Självförtroende, Locka
Förkunskapskrav: Föremålsintresse

Här tränar vi på att hunden ska leta efter ett litet mjukisdjur, som vi sedan kan gömma på en annan person.
Steg 1.
Börja med att få upp intresse för mjukisdjuret, belöna för att hunden tar djuret i munnen. Lägg sedan djuret synligt på din egen kropp och låt hunden ta den från dig. Lägg på ett röstsignal t.ex.”leta”. Göm sedan djuret på dig, men låt hunden se när du gömmer det, låt hunden leta och belöna när hunden tar fram djuret.
Steg 2
Nästa steg i övningen är att lära hunden att du ska kunna hålla för ögonen på hunden. Börja med att belöna att hunden enbart sitter still och börja hålla din hand framför ögonen på hunden, i början utan att ta på hunden. Belöna med godis för att hunden håller position. Fortsätt genom att hålla handen på hundens näsa och sedan upp över ögonen.
Steg 3
Nu kan hunden hitta djuret på dig och har lärt sig att sitta still och uppskatta när du täcker för hundens ögon. Nu håller du för hundens ögon och gömmer sedan djuret på dig själv och låter hunden leta. Försvåra genom att andra får gömma djuret på dig, att du varierar ställning och även använder dig av nytvättade djur (som luktar mindre).
Steg 4
Träna vidare så att hunden kan utföra samma övning med kända personer och senare okända personer.

Klicka på HD för bättre kvalitet.