Ensamhetsträning

Vi behöver kunna lämna våra hundar själva. I bilen, i huset, i lägenheten, gränsa av när det kommer besök, gränsa av hunden när vi är bortbjudna osv. Våra valpar kan inte detta när de kommer hem till oss, hundar vill följa med flocken, så följ med i detta blogginlägg hur du börjar förbereda din hund att vara ensam. Vi på DogEductus önskar dig intressant läsning!

Observera att detta inlägg fokuserar på valp och unghund, vilket innebär att något problem kring ensamheten inte har uppkommit. Om du har en äldre hund som har problem att vara själv, drar du självklart nytta av detta inlägg. I vissa avseenden bör man dock tänka annorlunda om ensamhet redan är ett problem, hunden har en negativ känsla som i vissa fall är väldigt stark och hunden har tränat på att jaga upp sig i dessa situationer.

Individen

Det första jag vill att du gör är att fundera kring vilken individ du har fått hem. Vissa valpar, beroende på ras och personlighet, är mer eller mindre självständiga än andra. Detta medför att vi har olika förutsättningar. Det kan vara enklare att ensamhetsträna en självständig valp. Har jag en valp som vill vara nära mig hela tiden tar det längre tid. Valpar utrycker sina känslor olika, så studera just din valp, notera och ta på fullt allvar vad din valp uttrycker.

Ensamhetsträning bygger på att valpen behöver känna sig säker, trygg och att vi kommer tillbaka till den. Ha rätt förväntningar på resultatet, tänk månader inte veckor. Fundera på hur just ert liv ser ut och kommer att se ut och ta till dig de tips som passar dig och din familj/vänner.

Träningsstart

Träning är även att klara av att du kan gå på toaletten själv eller in i ett annat rum och det är här jag börjar. Är jag ensam börjar jag med att gå in på toaletten, stänga dörren i någon sekund och komma ut igen. Jag passar även på, när valpen sover, att tassa i väg försiktigt från rummet för att snart komma tillbaka igen, och ”vips” så har min valp klarat av ensamheten (viktigt att fira dessa små segrar). Är ni fler i familjen kan det hända att er valp är mer fäst vid någon och då är det bra att den personen får träna på att gå iväg när någon annan är i rummet och håller valpen i famnen, leker med den eller att det finns grind/kompostgaller så den inte kan följa efter. Tänk på att ni vill att valpen ska lyckas så börja lugnt.

Det är av stor vikt hur vi agerar.  Tyck inte ”synd” om hunden, det kan skapa mer olustkänslor hos din hund. Om din valp är speciellt gnällig när någon i familjen går iväg är det viktigt hur övriga i familjen som är kvar hos hunden agerar. De kan behöva ”avleda” hunden en stund efter det att favoritpersonen gått ur rummet. Avled valpen genom att gömma godbitar att leta efter, leka eller bara kela med hunden. Allt beror på vad just din hund gillar och hur den agerar. Fungerar det inte – prova något annat!

Våra valpar lär sig snabbt våra mönster när vi lämnar och hur länge vi kommer vara borta. Valpen kopplar olika signaler t.ex:

  • Du tar bilnycklarna, och blir borta länge
  • Du tar på dig finskor och ytterkläder och blir borta länge
  • Du tar soppåsen och blir borta bara en liten stund
  • Du går på toaletten och blir borta bara en liten stund

Om din hund är känslig för tydliga mönster kan det vara en idé att blanda dina vanor när du lämnar din hund ensam. Ett exempel skulle kunna vara att du tar på dig finskor och ytterkläder när du skall slänga sopor vilket förhoppningsvis leder till att din hund undviker dåliga känslor eftersom du snabbt är tillbaka trots att du tagit på dig finskorna.

Praktiska tips

  • Var noga med att variera tiden du tränar din hund, öka inte bara tiden. Tänk 1 min, 3 min, 20 sek, 10 min, 1 min osv. Låt det tidigare tillfället och hur det gick, avgöra hur länge nästa tillfälle blir.
  • I vilket tillstånd är din valp? När vi tränar vill vi att vår valp skall ha några grundbehov tillfredsställda; aktiverad, mätt och rastad.
  • Vänta en stund efter du varit ute och rastat din hund innan du tränar. Ofta är valpen ”uppe i varv” precis när den kommer in. Studera just din hund.
  • För schema över när, var och hur lång tid ni har tränat. Gör det enkelt, sätt upp ett anslag på kylskåpet och gör några snabba anteckningar. Ofta ”tror” vi att vi har tränat mycket mer än vi egentligen gjort, jag tror det beror på att vi går och tänker på det, men att vi inte kommit till att utföra det.
  • Ha en radio på så din valp inte störs av andra ljud i huset eller från utsidan.
  • Se till att det inte är för mycket spring av andra familjemedlemmar när du tränar.
  • Tittar valpen ut på gatan och blir orolig över det, ta bort synintrycken.
  • Idag kan vi på ett enkelt och billigt sätt montera en kamera som ger oss möjlighet att följa vår valp på mobilen.
  • Se till att ha ben som är så stora att de inte kan sättas i halsen eller stoppa en kong med mat så din valp har sysselsättning.
  • Hjälp på vägen finns också i form av feromoner, ex Adaptil, Zylkene m.m. Fråga i en välsorterad zooaffär eller en veterinär så hjälper de dig.

Frågor och svar

Ska jag säga något till valpen när jag lämnar?

Första tiden säger jag inget, det är så korta stunder jag lämnar men efterhand säger jag ”kommer snart”. Här tror jag det handlar om vad du som person är mest bekväm med.

Vad gör jag när jag kommer tillbaka?

Jag hälsar alltid på min hund, med en enkel klapp och kanske några ord. Jag belönar inte och jag gör ingen stor sak av att jag är tillbaka.

 

Avgränsningar

Att gränsa av din valp är ett sätt att få möjlighet att träna ensamhet då du är hemma. Detta gör att jag kan övervaka min valp och hjälpa den när det behövs. Det finns olika avgränsningar att använda sig av:

  • Bur
  • Kompostgaller (finns hos välsorterade bygghandelare)
  • Barngrindar i olika former
  • Valphage

Observera att det finns regler kring hur länge en hund får hållas i bur, gå in och läs på jordbruksverket.se.

Praktiska tips

  • Bur är bra att ha i bil, på tävling och utställningar eller när du behöver låta din valp sova i lugn och ro när du är på annan plats. Ställ upp buren hemma, lägg in någon mysig filt. Låt buren vara öppen så din valp får utforska den själv. Pocka och locka inte din valp att gå in. Genom att locka valpen får vi ofta motsatt effekt, valpen tycker buren är något läskigt. Lägg gärna några godbitar i buren så när valpen på egen tass tar sig in hittar den något gott. Servera gärna ben i buren, tänk på att låta buren vara öppen tills din valp är okej med den.
  • Gränsa av med en valphage/komposthage. Se till att det finns en sovplats, gärna mot vägg och att det finns möjligheter till bra utsikt för valpen så att den kan se vad som händer. Ha ben och leksaker som valpen inte kan sätta i halsen i valphagen/komposthagen. Var själv i hagen med din valp i början, sätt dig sedan på utsidan på en plats i närheten.
  • Gränsa av ett rum. Samma som ovan, se till att det finns sovplats och gärna några aktivitetssaker i rummet. Var i rummet med din valp i början, tills du börjar göra lite ärenden på egen hand utanför rummet.

Frågor och svar

Hur får du hage och rumsavgränsningar att fungera?

Ofta har vi alldeles för bråttom att lämna våra valpar. Om du har ett rum som du gränsar av behöver du vara i det rummet, för egen del väljer jag köket. I köket kommer och går familjen, jag kan sitta med datorn, laga mat, läsa en bok eller fixa med disken. Jag passar på att göra små ärenden ut ur köket när min valp sover eller roar sig med ett ben. Ska jag vara borta längre stunder tar jag med valpen. Jag tittar på min valp, försöker avgöra om den känner sig trygg och säker i köket. Efterhand lämnar jag längre stunder, men i början är det bara korta ärenden.

Om min valp gnäller, skäller eller försöka forcera sig ur avgränsningen?

Jag låter aldrig min valp få panik! Då går jag tillbaka. Här behöver du lära dig just din valp, om det är lite gnäll kan jag avvakta och vänta med att gå tillbaka tills valpen lugnat sig. Anser jag att det är för mycket går jag in i rummet, gör ingen affär av det utan sätter mig vid t.ex. köksbordet och fortsätter med det jag höll på med. Vissa valpar protesterar ordentligt men är inte oroliga, så lär känna just din hund.

DogEductus

 

 

Senaste

Behöver jag massera min hund?

Ensamhetsträning

Påverkar Covid-19 våra valpar?

Swish

Mest lästa

Epigeni…..vadå för nåt?!?

Valpbitning – kunskapen om bithämning

Min hund dominant, eller?

Självkontroll – vad kostar det?

Slumpmässiga

Nya övningar i Övningsbanken

Ny övning Tassa Rätt!

Nytt i massagemodulen!

Hunden, en varg – eller?

Ny övning Tassa Rätt!


Kategorier

Månadsarkiv


Sociala medier

social_icon_instagramsocial_icon_youtubesocial_icon_facebook