DogEductus presenterar Johanna Strandner

Johanna Strandner – etolog

Vem är jag

Johanna StrandnerJag som heter Johanna är 25 år och bor ett par mil utanför Göteborg med min sambo och två pumi, en unghund och en 5-åring. Vi tränar spår, freestyle, lydnad och agility men fokuserar tävlandet på agilityn. Ibland tar vi också ett varv eller två i utställningsringen. Jag är en del av rasklubbens styrelse där jag tillsammans med flera andra arbetar med olika uppdrag som håller igång klubben.

Min kamera är en av mina bästa vänner och min trogna följeslagare. Jag gör olika fotouppdrag, ofta med hundar involverande, men också andra uppdrag efter önskemål. Djur- och fotointresset är något jag kombinerar. Att lyfta fram ett djur och ett djurs känsla på bild kan ibland vara en utmaning, men när man lyckas fånga det där ögonblicket finns möjligheten att skapa något alldeles speciellt.

Etologi och hund

Intresset för djuren har alltid funnits och det ledde mig in på utbildningen Etologi- och Djurskyddsprogrammet på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Skara. Utbildningen ger inte bara djurvårdarkunskaper på utökad nivå utan också en kandidatexamen i biologi (180 hp, 3 år) med inriktning etologi och djurskydd. Av eget intresse valde jag att spetsa in mig på just etologi (läran om djurs beteenden och orsakerna bakom dem), antrozoologi (interaktioner mellan människor och djur) och hund. I mitt examensarbete studerade jag litteratur om ferrala hundars sociala beteenden, vilka typer av beteenden som förekommer och hur gruppstrukturen ser ut, något som jag upplever ofta används på olika sätt och som olika argument i vardagligt tal om, och praktiskt utförande av vardagliga situationer med hund.  Utöver min utbildning på SLU har jag också genomgått Jordbruksverkets D9-utbildning, läkemedelshantering för stor- och smådjur, matematik på Chalmers tekniska högskola och Svenska Brukshundsklubbens A1- (agilityinstruktör steg 1) utbildning.Foto 2015-07-07 21 22 35

Sedan examen har jag bland annat jobbat som djurvårdslärare på gymnasiet och som etologisk rådgivare emot privatpersoner. Drömmen är att på heltid kunna hjälpa djurägare attuppfylla de behov just deras djur har, hjälpa dem få en så bra relation som möjligt med sitt djur, få dem förstå sitt djur och kunna läsa deras signaler. Det för att djuret ska må så bra som möjligt. Det finns många djur som är missförstådda, många människor som lever kvar i gamla teorier om hur djur fungerar och varför de gör på ett visst sätt. Idag finns betydligt större kunskap om djurs beteenden, hur inlärning fungerar och hur de påverkas av hur vi människor beter oss och behandlar dem. Särskilt mycket forskning inom de här områdena finns på hund.

Här på DogEductus hoppas jag att kunna bidra med mina kunskaper om etologi, med intressanta artiklar om hundar som publicerats de senaste åren och med inlägg om hundar, hundträning och hunden som familjemedlem – allt ur ett etologiskt perspektiv.

Senaste

Behöver jag massera min hund?

Ensamhetsträning

Påverkar Covid-19 våra valpar?

Swish

Mest lästa

Epigeni…..vadå för nåt?!?

Valpbitning – kunskapen om bithämning

Min hund dominant, eller?

Självkontroll – vad kostar det?

Inlärning och känslor

Slumpmässiga

Ny övning!

Sommarhälsningar från Maria & Qiwi

Hunden, en varg – eller?

Ny övning!


Kategorier

Månadsarkiv


Sociala medier

social_icon_instagramsocial_icon_youtubesocial_icon_facebook