Behöver jag massera min hund?

Svaret jag vill ge på den frågan är JA! Det grundar sig i min erfarenhet som hundmassör i snart 20 år.

Massagen för med sig väldigt många goda effekter, till exempel:

  • Snabbare återhämtning efter hård träning
  • Förebyggande inför aktivitet eller ålderdom
  • Välgörande på trötta muskler
  • Lindrande då leder kanske smärtar av artros eller andra ledrelaterade besvär

Men en annan stor orsak till varför hundägaren, enligt mig, bör ge sin hund massage är dagens ökade stress. Många individer på såväl två som fyra ben upplever krav, press och stress i vardagen vilket tyvärr kan ge upphov till spänningar i kroppen. Idag finns unga hundar som fötts och vuxit upp under pandemin och varit mest tillsammans med ägaren under denna tid. Ägaren kanske har arbetat hemifrån och vi alla tvingades ju till ökad isolering och minimalt umgänge med nära och kära. En del av dessa hundar blir lätt reaktiva/stressade i situationer utanför hemmets trygga vrå. När stressen sprids i kroppen ökar muskelspänningarna och kontakten med ägaren minskar.

Här kan jag varmt rekommendera massagen! Eller låt oss kalla det för lugnande beröring. Effekterna av beröringen blir mångsidig – den lugnar och minskar spänningar samtidigt som den ökar tillit och kontakt med ägaren. Ägaren kan använda dessa enkla massage/beröringsgrepp förebyggande inför eller t o m på plats i situationer där hunden eller ägaren (eller båda!) lätt blir uppjagad.

En bonus är att dessa följder stannar kvar i kroppen under flera dagar hos såväl hund som ägare. En orsak är utsöndringen av det lugnande hormonet oxytocin som motverkar bildning av stresshormonet kortisol. Oxytocinet är också viktigt för nybildning av muskler och andra vävnader hos unga.

En annan glädjande faktor är att alla kan massera/ge lugnande beröring – det går inte att ”göra fel”! Men vill du som hundägare lära dig mer om olika grepp och beröring rekommenderar jag varmt en fysisk kurs eller online. Mig och övningarna ”lugnande beröring” hittar du på DogEductus massage modul. Där finner du även fler massageövningar och jag visar hur du använder dina händer.

Lycka till och njut av många fina stunder i nuet tillsammans med din hund!

Varma vårhälsningar

 

Anna

Senaste

Behöver jag massera min hund?

Ensamhetsträning

Påverkar Covid-19 våra valpar?

Swish

Mest lästa

Epigeni…..vadå för nåt?!?

Valpbitning – kunskapen om bithämning

Min hund dominant, eller?

Självkontroll – vad kostar det?

Slumpmässiga

DogEductus presenterar Aktiv Hund!

Ny övning Tassa Rätt!

Sol & värme!

Ändringar på DogEductus 29/6


Kategorier

Månadsarkiv


Sociala medier

social_icon_instagramsocial_icon_youtubesocial_icon_facebook