Är hundens medvetna val av beteende en illusion?

När vi tränar våra hundar, hur viktigt är det att hunden förstår uppgiften och gör ett medvetet val av rätt beteende? Gör hunden någonsin ett medvetet fritt val av beteende eller är det kanske bara en illusion? Vad säger hjärnforskningen egentligen?

Jag läste härom dagen i Fanny Gotts blogg där hon skriver ett jätteintressant inlägg om träning och hundars ”förståelse” av momentet eller beteendet som vi försöker lära dom. Hon tar upp tankar som; Hur viktigt är det egentligen att hunden förstår vad den gör och vad är egentligen förståelse? Ska man belöna hunden då den gör rätt även om det bara skedde av en slump och den inte verkar ha en susning om vad den egentligen gjorde? Jag tycker att inlägget var så bra att jag ville spinna vidare lite på det och bidra med vad hjärnforskningen kan visa.

Gå in och läs hennes blogg här först!

Precis som Fanny skriver är ”förståelse” ett väldigt luddigt begrepp och det betyder säkert olika för oss alla. Min omedelbara tanke är att förståelse för mig är då hunden frivilligt och medvetet gör rätt val bland flera alternativ. Och i alla möjliga olika situationer och miljöer. Ett exempel på vardags beteende kan vara att välja gå lugnt i koppel utan att dra. Och inte välja att dra som en tok, kasta sig mellan doftfläckar, kampa i kopplet eller skälla på mig. Det vill jag att hunden ska göra i stan, på landet, i skogen osv. Men hur stor del av hundens beteenden styrs av medvetna och fria val egentligen?

Jag skulle vilja berätta om en studie som kom för några år sen som undersökte om vi verkligen gör medvetna val av beteenden eller om frihet att välja beteende kanske faktiskt är en illusion (Soon et al., 2008).
Studien är visserligen gjord på människor, men alla däggdjurs hjärnor fungerar mer eller mindre likadant i detta avseende, så vi kan anta att samma gäller för våra hundar.
Försökspersoner fick titta på en skärm där en ström av bokstäver slumpmässigt dök upp. Det fanns även två knappar, en under deras högra pekfinger och en under deras vänstra. De fick instruktionen att när som helst dom kände för det (fick välja helt fritt) så skulle de omedelbart trycka på en av de två knapparna, vilken fick de bestämma själv. För att sen kunna bedöma när de gjorde sitt val så angav de efteråt vid vilken bokstav det medvetna valet gjordes. Och så fick dom göra om allt igen. Att detta medan de var uppkopplade till en funktionell magnetröntgen. Denna mäter hjärnaktiveringen i olika delar av hjärnan under tiden något sker eller utförs.

Resultatet var ganska häpnadsväckande, nämligen att beteendet kodades i hjärnbarken upp till 10 sekunder innan beslutet blev medvetet hos försökspersonen. Det betyder att när en person tagit ett medvetet beslut att trycka på vänster eller höger knapp (av fri vilja), så har det blivit påverkat av omedveten hjärnaktivitet långt innan. Denna tidiga hjärnaktivitet var specifik för vilket beslutet var (vänster eller höger knapp), vilket innebär att forskarna kunde avgöra vilken knapp personen skulle trycka på upp till 10 sekunder innan försökspersonen själv var medveten om det.
Slutsatsen av denna studie är att hjärnan arbetar och tar beslut utan våra (och våra hundars) medvetna kontroll. Fri vilja är en illusion och medvetenhet (och därmed förståelse) är en efterkonstruktion.

Denna idén är visserligen inte helt ny utan redan på 80-talet registrerades hjärnaktivitet innan ett medvetet beslut (Benjamin Libet). Men då fanns inte tekniker som funktionell magnetröntgen att undersöka det hela noggrannare och säkrare (vill ni läsa mer så rekommenderar jag att leta upp artiklar av neurovetaren Robert Sapolsky som är professor vid Stanford).

Om vi nu går tillbaka till hundträningen igen så har jag här klippt ut några citat från Fannys inlägg:
…Change in behavior often happens long before we consciously are aware of how we changed something, or even why. I suspect that many of the behaviors that I perform without understanding – or even awareness – are stronger than some that I understand I should perform…

Och det stämmer ju precis med vad forskningen visar. Jag ser det som en fråga om tid, vad kommer först. Jo, hjärnaktiviteten kommer före medvetandet! Då är det den som styr beteendena. Och hjärnaktivitet är biologi och kemi! Beteenden är mekaniska resultat av omedvetna, automatiska mentala processer. Det här förklarar även varför hundarna ibland inte gör vad vi tycker är rätt beteende trots att vi känner oss supersäkra att de har ”förstått” uppgiften. Så vill vi förändra beteendet hos våra hundar eller lära dom ett beteende så är det dessa processer vi ska påverka, inte bry oss så mycket om ifall hundarna gör ett medvetet val.
Vad är det då som kan påverka dessa automatiska processer i hjärnan? Jo, i stort sätt allt som hänt innan i hundens värld och också i hjärnan. De formas av en uppsjö av faktorer som gener, dofter, hormoner, vad man ätit, vanor, upplevelser tidigare i livet, känslor, epigenetik, fosterlivet, förväntningar, sociala koder mm. Om man ändrar nån av dessa faktorer så kommer beteendet att ändras.
Vi kan ändra dessa faktorer genom att bidra med en mängd positiva upplevelser för just det beteendet och förstärka det med belöningar, eller även med negativa upplevelser om vi nu skulle vilja det. Vi kan även till viss del styra över generna genom aveln för att få ett mer sannolikt önskat beteende eller egenskap. Vi kan även kontrollera en hel del yttre faktorer och öka sannolikheten att ett beteende ska utföras, som att se till att miljön och situationen inte är för svår. Men, vi kan inte kontrollera det helt då vi inte kan styra över alla faktorer.

Så, om vi nu ska använda slutsatserna av forskningen att fria val av beteende bara är en illusion och att medvetenheten är en efterkonstruktion, så borde vi i hundträningen se till att skapa så bra förutsättningar för att öka sannolikheten för det beteende vi vill ha. Det kan vi göra genom att belöna det när det sker, oavsett om hunden gör det omedvetet av en slump eller om vi visar hunden genom att locka. Vi kan även ta hänsyn till hur hunden mår när den gör det. Mår den bra och är glad eller är den stressad och kanske rädd? Har din hund fått mat innan och är mätt och belåten och fungerar bäst då? Eller din hund kanske har en högre motivation om den inte fått mat och är lite hungrig? Ja, vilka faktorer man kan fundera över är ju specifika för varje individ.

Säg att du vill ändra beteendet på sin valp på promenaderna så att den kommer fram till dig och tar kontakt oftare. Du tänker antagligen belöna att valpen gör så med lite godis eller lek. Men, ska du bara belöna de gånger då valpen ser ut att medvetet välja att göra så? Nej, belöna så fort valpen susar förbi i din närhet eller bara råkar springa fram till dig när den kanske jagar ett löv. Du bygger då upp en vana och en historia av att få belöning nära dig och förhoppningsvis en bra känsla ihop med det. Detta är steg på vägen mot att öka sannolikheten för att påverka de automatiska hjärnprocesserna. Och om valpen inte kommer nära dig så får du kanske fundera över vilka faktorer du kan påverka för att öka sannolikheten. Men, medvetna val verkar du inte behöva fundera över! 

Självklart finns det fortfarande obesvarade frågor kring denna forskning som med all forskning. Är vi verkligen helt hjälplösa offer för vår hjärnas biologi. Vissa menar att det finns ett högre mentalt ”veto” som kan blockera de omedvetna processerna. Det kan även vara så att mer komplicerade mentala beslut (Ska vi flytta och köpa ett nytt hus? Ska jag byta jobb?) kan styras på ett annat sätt då man inte kan studera dem i magnetröntgen på samma sätt. Men för våra hundar är det ofta inte så komplicerade beslut som gäller och det kan vara värt att ha den här forskningen i tankarna när vi tränar.

Jenny Nyberg

Referens
Soon et al., 2008 Unconscious determinants of free decisions in the human brain. Nature Neuroscience 11(5):543-45.

Senaste

Behöver jag massera min hund?

Ensamhetsträning

Påverkar Covid-19 våra valpar?

Swish

Mest lästa

Epigeni…..vadå för nåt?!?

Valpbitning – kunskapen om bithämning

Min hund dominant, eller?

Självkontroll – vad kostar det?

Inlärning och känslor

Slumpmässiga

Nya övningar!

Ny övning!

Ny övningar!

Ny övning!


Kategorier

Månadsarkiv


Sociala medier

social_icon_instagramsocial_icon_youtubesocial_icon_facebook