Alva och miljölistan

Veckorna flyger förbi med en valp i huset och vi lär känna Alva mer och mer för varje dag.

Alva har hunnit bli 16 veckor och fram tills nu har socialisering och miljöträning stått högst upp på vår prioriteringslista. Det som har varit mitt största fokus är att skapa så bra erfarenheter som möjligt för Alva.

Mellan ca 3-16 veckor har valpen väldigt lätt för att se saker naturligt, vilket gör miljöträning mycket ”enklare” för en valp än för en äldre hund. Det är lättare för valpen att möta nya situationer på ett enkelt och avslappnat sätt och det skapar i sin tur bra erfarenheter för framtiden.

Hänger på cafe

Kollar in en rullator

Chillar hos veterinären

Hejar på husses handbollsmatch

Miljöträning går i min värld ut på att hänga på nya ställen och skapa sig bra erfarenheter av sånt man inte träffat på förut. Som valp finns det ganska mycket man inte sett innan. Miljöträning är ett ord som används mycket, många som håller på med hund vet vad det handlar om – men ordet träning blir egentligen lite fel, för jag vill inte TRÄNA på just nya miljöer, jag vill bara att vi ska VARA. För att återkoppla till vara och göra som jag skrev om i förra inlägget.

Miljöträning vi har ägnat oss åt Alva och jag, har jag försökt hålla så avslappnad som möjligt och helt och hållet på Alvas villkor. Jag läser hennes kroppsspråk i nya situationer, för att se om hon verkar tycka att något är obehagligt eller spännande. Hon väljer själv om hon vill gå fram eller om hon vill låta bli. Jag struntar i om hon går fram till saker som låter eller nya människor. Hon får välja själv. Jag förstärker/belönar inte med röst, godis eller leksak om jag ser någon reaktion, då jag inte vill göra någon grej av hennes eventuella reaktioner.

Det är mycket man kan vilja ha koll på med en ny valp och jag försöker tänka ”check på den” när vi är på nya ställen, t.ex. en busshållplats och jag ser en avslappnad valp. För att inte ha allt i huvudet skapade jag en liten checklista, som är just bara det. En lista för att checka av sånt vi möter eller sånt jag vill att vi ska möta. Jag har delat upp den i åldersperioder, då hunden förändras när den växer upp och bara för att vi t.ex. träffade en häst när Alva var 10 veckor och var helcool, så kanske vi får kraftiga reaktioner om hon är 10 månader när hon träffar en häst andra gången.
Så jag vill gärna ha ganska många kryss i listan även framöver. OM jag får en lite mer negativ reaktion för någonting, t.ex när vi hörde lågt flygande flygplan när hon var 11 veckor, så flaggar jag det med ett rött litet kryss. ”Det här ska vi inte undvika, utan försöka utsätta oss för lite mer”. Skulle jag få en extremt kraftig reaktion, rädsla eller någon form av utåtagerande beteende så sätter jag en OBS i listan. ”Det här är något min valp verkligen ogillar/är rädd för/arg på – det här behöver vi ta tag  ordentligt”.

Spara gärna ner checklistan och använd den som den är, eller bli inspirerad till att skapa en egen. Vi avslutar med en liten film på när Alva och jag är i Slottskogen i Göteborg för första gången.

Alva väljer ofta att sätta sig ner när något nytt inträffar. Hon sätter sig, kollar en stund, ser ut att filosofera lite och sen går hon vidare. Det verkar vara hennes sätt att ta in nya intryck på. Jag försöker hålla kopplet slakt, låta henne ta stegen fram (om det är något hon ska få gå fram till) – och vi över även på att sitta i famnen t.ex. inne på lekplatsen med mycket barn i närheten eller bara tar det lugnt på en bänk en stund.

Här hittar du Miljöchecklistan

Senaste

Behöver jag massera min hund?

Ensamhetsträning

Påverkar Covid-19 våra valpar?

Swish

Mest lästa

Epigeni…..vadå för nåt?!?

Valpbitning – kunskapen om bithämning

Min hund dominant, eller?

Självkontroll – vad kostar det?

Inlärning och känslor

Slumpmässiga

Ensamhetsträning

Vårt DogEductus

Ny övning!

200 filmer i övningsbanken!

Nya övningar


Kategorier

Månadsarkiv


Sociala medier

social_icon_instagramsocial_icon_youtubesocial_icon_facebook